top of page

Dominikánská republika: Atoly


Chvála na Dominikánskou republiku po iniciálních útrapách pokračuje a jak by ne, když vás dnes zavedu rovnou do nebes. Rájský ostrov, tak tu místní nazvali několik kilometrů od pobřeží vzdálený ostrůvek korálového původu. Vybělený písek se najednou zvedá z hladiny mořské a je obklopen nádherně průzračnou pomněnkově modrou vodou. Místní vás sem dopraví na lodičce. Bohužel je to tu dosti profláklé, takže tu potkáte další návštěvníky, kteří si užívají klidných momentů a buď odpočívají na okraji krásné pláže s drinkem v ruce, nebo šnorchlují okolo ostrůvku. Ještě se tu dají vidět různé korálové úkazy mezi kterými si pohrávají barevné rybky. Avšak to nejlepší ještě přijde, okolo poledního se začne zvedat vítr a tak to láká k freestylu na prakticky rovné hladině vody. To už taky většina návštěvníků odjede a tak tu máte tuto přírodní krásu jen pro sebe.


Určitě se ptáte, jak je možné se k tomu místu dostat. Existují 2 možnosti. Buď můžete jet autem do Punta Rusia, malé rybářské vesničky 2 hodiny vzdálené od Cabarete, ze které si najmete loď za přibližně 20 usd na osobu, nebo 60 usd za loď. Druhá možnost je loď z vesničky zvané Buen hombre. Cesta lodí tam je ne zas až tak spektakulární, trvá nějakých 15 minut. Jinak je tomu na cestě zpět, ta se teprve stane dobrodružnou. Pokud narazíte na správného místního kapitána, tak vás proveze místním mangrovovým labirintem v neuvěřitelné rychlosti. Už vždycky předpokládáte, že narazíte do velmi rychle se přibližujícího houští, ze kterého není východu a v poslední milisekundě přece jen odbočí a vy jste zachráněni od přímého nárazu a letu do korun dosti robustních stromů, které drží místní břehy pohromadě. Těm pokročilým kitesurfařům z vás to možná po celém dni kitování a zkoušení nových triků bude připadat jako projížďka parkem, ale určitě stojí za to prohlédnout si tyto stromové útvary, které jsou neodmyslitelné pro naše přírodní prostředí.



Když už jste tady, tak se vyplatí zajet na noc do asi hodiny vzdálené rybářské vesničky Buen hombre. Je to takové velmi lokální místo. Stejně jako dalších pár míst na tomto ostrově je to známé hlavně mezi kitesurfisty, ale moc turistů tady nenajdete. Jen o víkendu je to tu plné dominikánů, kteří sem přijíždějí užívat volných dnů, a přeplní tak již skrovnou kapacitu restaurací. Avšak jako zapálenému kitesurfaři vám tu budou oči jen přecházet. Objevíte tu totiž nádherný a velký záliv, který je chráněn korálovým útesem, voda je tu neuvěřitelně rovná a zároveň průzračná, tu a tam vystrčí želvička hlavu z vody. Při odlivu se může stát, že hladina klesne jen na pár centimetrů, takže nezkušení jezdci, a ti, co chtějí chránit svoje prkno od škrábanců prostě přejdou tuto asi 50 metrovou vzdálenost a skočí na prkno později.



Je to tu ráj prakticky pro každého. Po ránu tu můžete vytáhnout většího kita a užívat absolutně rovné vody, či vyjít za korálový útes a udělat si rozcvičku s foilem nějakým tím upwindem k již zmíněnému rajskému ostrůvku a užít si toto místo jen pro sebe. Po poledním se vítr začne zvedat a docela rychle se vyšplhá na nějakých 25 uzlů či více a to si pak přijdou na své všichni, kterým se líbí létat až k nebesům. To neuvěřitelné na tomto místě je, že tu je prostě jen pár místních a nanejvýš ještě 2-3 další jezdci. Pro začátečníky je to jedno z těch vysněných míst, na kterém se naučí doopravdy každý. Můžete se těšit na velmi rychlé pokroky, ale nezapomeňte si botičky do vody. Díky místním kopečkům a spíše pouštní krajině se tady můžete na vítr doopravdy spolehnout, je to jedno z největrnějších míst na tomto ostrově a pravděpodobně se dá i přiřadit k těm největrnějším na světě. Tolik mi to tu připomíná kolumbijské Cabo de la vela. S tím rozdílem, že tady však rostou palmy a z vody se můžete kochat kopečky pěkně porostlými zelení.



Čas tu má svou vlastní dimenzi, takže když jdete do restaurace očekávejte, že vše půjde pomaleji. Jednou se nám dokonce podařilo obědvat 2,5 hodiny. A to i když nám bylo potvrzeno, že nám to jídlo hned přinesou a že restaurace nemá žádné jiné objednávky. Když se něco takového stane na večeři, tak se to dá překousnout, stejně jste unavení z celého dne na vodě a na slunci. Avšak pokud chcete něco rychlého smlsnout mezi kitováním, tak to není nejpříjemnější. Sedíte takzvaně na špendlíkách a pozorujete, jak si ostatní na vodě užívají a vám zároveň kručí v břiše.



Ubytování je tu spíše sparťanské, ale najdete tu všechno co potřebujete. Připravte si repelent na komáry, kteří se objeví okolo západu slunce a požadujte postel s moskytiérou. Paní domácí ve villa Cruz, poměrně novém ubytování, je velmi milá a v její restauraci si to prostě užijete. Jen tu někdy nemají dostatek ovoce, takže když si přejete čerstvé džusy, tak si nějaké to ovoce přivezte a oni vám ho rádi připraví.





Tak neváhejte a vydejte se za námi...


70 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page