top of page

Drsné Bretaňské pobřeží

Aktualizováno: 17. 1. 2021


Obytný vůz ...

V Čechách je možná vnímán trochu negativně. V bohatém Holandsku ho vlastní snad polovina obyvatelstva a ta druhá si jej na letní dovolenou půjčuje. Kdo ví, odkud se ve mně vzal sen, mít obytný automobil plný outdoroových hraček a vydat se s ním na cestu, takzvaný roadtrip.

Jak už se říká: Co tě nezabije, to tě posílí, moje zlomená noha mi přinesla pár dobrých věcí. Jednou z nich byl i čas na přestavění Transporteru, ze kterého jsme svépomocí udělali funkční byteček s moderním nádechem. Sice jsme investovali 2 měsíce dlouhých letních večerů po práci a 3 týdny každodenní dřiny, ale určitě se to vyplatilo. Dlouhé letní holandské noci stály při nás, světlo je až do 11 večer. Výsledek stál za to, prostorná kuchyně s výhledem, stůl s lavičkou, pečící trouba, LED světla, střešní okno nad postelí na pozorování hvězd a to nejdůležitější - kufr plný kitesurfového, windsurfového, surfového a lezeckého vybavení.

Většina z vás by se asi vydala na trip v létě, my ale dostali volno až v listopadu a prosinci. Jelikož jsme měli namířeno na jihozápad, čekalo nás přece jen teplejší počasí a především prázdné pláže i skály.




Horolezení ...

Jednoho listopadového dne, když už byly všechny poslední úpravy dodělány, jsme se vydali ze středu Holandska směrem na západ. Belgii rozeznáte i po slepu, místní silnice jsou spíše jako tankodromy, auto se otřásá ze strany na stranu, zároveň jsou tu však osvětlené všechny silnice. Francii bezpečně poznáte, je velmi striktní. Od vás se totiž očekává, že budete hovořit plynně francouzsky – jak typické pro francouzskou povahu. Po několikadenní zastávce na horolezení a bouldering ve Fontainebleau, jižně od Paříže, padlo rozhodnutí vydat se do Bretaně, větrná předpověď totiž vypadala velmi dobře. V této době jsem se ještě pořád vyhýbala vymoženostem moderní doby včetně užívání chytrého telefonu. Naše stará a neaktualizovaná navigace nás tak vedla prvně asi 200 kilometrovou objížďkou. Všechny tyto peripetie však stály za to, přivítalo nás slunečné a písečné pobřeží Atlantiku s asi 150 metrovou pasáží vody jen po kolena a vlnami perfektními na surf. Vítr se měl dostavit až později, tak jsme vybalili surfová prkna a šli užívat dlouhých vln.


A konečně kajtování

Konečně začalo foukat, a tak jsem na Plage de Pentrez hned skočila na prkno – má očekávání se bohužel plně potvrdila – byl to poryv za poryvem. Začalo hledání lepšího spotu. Půlhodinky na sever byl vítr sice side-onshore, avšak s obrovskými vlnami. Úplný opak předešlé pláže, hodící se na poklidnou rodinnou dovolenou. Zde se obrovské vlny tříštily o okolní skaliska, bylo to jedno z těch drsných míst, kde jste absolutně odevzdáni přírodě. Raději jsme nasedli do auta a vydali se na jih.

Naší další zastávkou byl spot na poloostrůvku před městečkem Gâvres, kam jsme se dostali malým trajektem z města Lorient. Tento poloostrov tvoří velmi dlouhá pláž, na kterou vítr vane zpravidla z jihozápadu. V té době bylo toto místo ještě neobjevené, nyní se tam nacházejí už dvě kitové školy. S našimi zkušenostmi a podmínkami se dal čekat i zážitek v podobě odletu jednoho z našich vpravdě old-schoolových kitů. Svého přítele jsem tak musela zachraňovat ze spárů Peruna. Měli jsme štěstí, takže side-onshorový vítr nám kita nakonec vyvrhl až na pláž. Po tréninku nás čekala studená venkovní sprcha, vestavěná v zadních dveřích v našem DIY obytném domě. Venkovní teplota byla v té době už jen okolo 12 stupňů, nás naštěstí hřála nabytá energie z předešlých zážitků. Utišit hlad se vyplatí v jedné z malých restaurací v Gâvres, my jsme si pochutnaly na místních palačinkách v Creperie du Men Gwen, kde si můžete vybrat jak ze slaných tak sladkých variant. Večerní procházku k vytrávení pak naplánujte k hradu Fort de Porth-Puns.

Další zastávkou měl být Quiberon, malý poloostrov, který je v jedné části opravdu jen úzkým pruhem písečné pláže a nabízí tak výborné podmínky při větrech od SZ po JZ a také od SV po JV. Je to jedno z těch kitesurfisty vyhledávaných míst, kde se můžete rozhodnout, jestli půjdete na on-shore/side-shore vlnkovou vodu anebo na spíše offshore absolutně rovnou vodu. Bohužel nám tu vůbec nefoukalo. Tak jsme se aspoň vydali na procházku krásnými písečnými dunami.




Nejlepší spoty ...

Nakonec jsme se nechali zlákat a pokračovali dále na jih až do malebného městečka La Tranche-sur-Mer. V létě je plné turistů, na podzim tu najdete již jen hrstku velmi milých místních. Na západním cípu je vlnový spot a centrum města skýtá vyžití pro milovníky rovných vod, malý záliv je totiž chráněn pár korálovými útesy a vytváří tak přírodní bazének. Zažili jsme tu dny se skoro 45 uzly, bohužel ale s až moc poryvovým západním větrem. Kite mi tedy buď padal z oblohy nebo měla moje šestka takovou sílu, že jsem doslova a do písmene létala. Nakonec jsem se nechala přemluvit k windsurfování se čtyřmi místními nadšenci. Pršelo totiž tolik, že nemít neoprenový kabátek s kapucí, nic bych neviděla. Po bouři se počasí naštěstí umoudřilo a my měli pár krásných dnů s 20-25 uzly větru ze západu. Návštěvu tohoto pobřeží ukončil příchod studené fronty s teplotami okolo bodu mrazu, sbalili jsme tedy saky a paky a vydali se směrem na jih prozkoumat surfové meky Hossegor a Biaritz.



Cílová skupina

  • Začátečníci (Plage de Pentrez; Tranche-sur-Mer: city centre; Gâvres)

  • Freestyle (Tranche-sur-Mer city centre)

  • Strapless, pokročilí (Tranche-sur-Mer: west cape)

Jídlo

  • Crepes se dají jíst od rána do večera, ale pozor na francouzský zvyk – oběd je pouze do 12:00, pak máte trochu problém se kdekoliv plnohodnotně najíst – prostě vám nažrat nedají, kdybyste padali hlady ;-)

  • A nezapomeňtě užívat si místních vín

Ubytování

  • Přes léto se doporučuje zůstávati v oficiálních kempech. Mimo sezónu jsou tyto zavřené, a moc lidí cestou nepotkáte. Takže si najděte nějaké krásné místečko, moc na sebe neupozorňujte a hlavně si po sobě ukliďte. Francouzské četnictvo má na nepořádek způsobený cizinci dost vyhraněný názor, i přesto, že místní obyvatelé sklonu k čistotě moc nepobrali. Zkrátka Francie.

Neopren

  • přes léto je doporučována tloušťka 3/4, od října pak 5/4,

  • pro zmrzlejší se vyplatí přibalit ještě jednu vrstvu (já používám pod dlouhým 5/4 neoprenem i 2/3 krátký

Vítr

  • SZ – JZ

  • SV – JV

Spot

  • vlny, rovná voda, voda po kolena, choppy

Nejlepší období

  • Z kitesurfového hlediska vždy, když je předpovězen vítr (windfinder, windy, windguru)

Kitesurfové lekce

  • Lekce nabízíme od začátečníků po pokročilé obohacené o mindfulness a coaching se sportovní psycholožkou hovořící šesti jazyky. Tyto metody vám umožní rychlejší zvládnutí i těch triků, které se vám ještě nedávno zdály příliš obtížné.

  • Tak neváhejte a ozvěte se nám


… V příštím díle se s námi přenesete do teplého Španělska, a surfové Meky Evropy - Portugalska


79 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page