top of page
  • Beny

Kite trip – Španělsko Mar Menor

Aktualizováno: 26. 11. 2020

Z La Franqui jsme se vydali po dálnici podél pobřeží na další spot – oblast Mar Menor, vzdálený 850 km z La Franqui (2.200 km z Čech).

Mar Menor – největší slané jezero v Evropě oválného tvaru dlouhé 24 km a široké 15 je od středozemního moře oddělena stripem pevniny v šíři 100 až 1.200 m. Jedná se o druhý nejpopulárnější kite spot ve Španělsku (numero uno je Tarifa). Na rozdíl od teploty moře na Tarifě je tenhle přírodní bazén o poznání teplejší . Kite sezóna zde začíná začátkem března a trvá do konce května. V létě se tomuhle fleku raději vyhněte, pokud ovšem nemáte zvrhlou náladu a nechcete jen tak vykysnout na pláži v obležení tisíců španělů a jejich drobných ratolestí. Od září do října je tu teplý vítr z hor J/JZ zvaný Leveche zpět a přináší komfortní ježdění díky průměrné síle kolem 7-9 m/s. Vítr je stálý a peeku dosahuje kolem 15:00-16:00. Není tedy nutno nikam spěchat a snídani odbývat. Vítr začíná nastupovat kolem 13:00 hodiny a to je čas, kdy se na vodu vrhnou začátečníci, místní rideři zatím vytahují 9 m kity a nikterak je nevzrušuje, že na vodě se chlapci horko těžko rozjíždí s 12. Po 14:00 hodině vítr zesílí a dochází ke směně. Od podzimu do jara je dominantním větrem Levantě (ZZS) a Poničte (JJZ). Měr Menor nabízí 14 kite spotů, z nichž si vyberou začátečníci, Freestyle borci i ave diktátoři.

Lo Pagán - pohodový spot s šířkou písčité pláže cca 30 m a dlouhou mělčinou je vhodný na většinu směru větru s výjimkou S, Z a JZ větru. Parkování s obytkou mimo léto není problém přímo u pláže. Trochu tricky může být nedaleký přístav na plachetnice, kam bych tedy rozhodně nechtěl přistávat kite.

Isla del Ciervo - sen pro většinu kiterů, waveři sorry, vy musíte na druhou stranu stripu (cca 400 metrů vzdálený spot). Příjezd na Islu je lehce skrytý. Nejlepší orientační bod je kite shop a škola MAS Kite na ulici Avenida Gran Via. Za ním na křižovatce zahnete doprava a jste na místě. Není problém zaparkovat káru přímo zde.


33 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page