top of page

Moje kite začátky v Dánsku ve Hvide Sande

Aktualizováno: 9. 12. 2020

KDO JSEM A KAM KRÁČÍM.

Již několik let se zabývám kitesurfingem. A jak neposedný vítr putuje z jednoho místa na druhé, tak mi nezbývá, než jej následovat. Dalo by se říci, že se ze mě stal větrný nomád. Vášeň k nádhernému pocitu beztíže, kterého se dá kitesurfingem snadno dosáhnout, a vždy vykouzlí úsměv na tváři, mě dovedla do takových končin našeho světa, do kterých by mě jinak ani nenapadlo vkročit. Proto jsem se rozhodla podělit se s vámi v nadcházejících dílech o své zkušenosti a zážitky.


Můžete se tedy těšit na vyprávění o kitesurfových spotech tak trochu jinak. Jelikož jsem na spoustě místech strávila delší dobu a hovořím více jazyky, měla jsem neuvěřitelnou možnost proniknout hlouběji do kultury navštívené země a snažit se jí porozumět.


JAKÝ JE MŮJ OBLÍBENÝ SPOT?

Jednoznačně Kolumbie. Dle mého názoru a hned z více důvodů, je Kolumbie jedno z nejlepších míst na naší zeměkouli. O tom ale někdy v příštích dílech.


MOJE ZAČÁTKY V DÁNSKU

Ve 22 letech jsem absolvovala svůj první kitesurfový kurz ve studeném Dánsku. Na laguně zvané Ringkobing fjord v Hvide Sande s rovnou a mělkou vodou, tedy v perfektních podmínkách pro začátečníky. V létě se tu střídají dny z celého spektra větrné síly. Zatímco se zde vítr jeden den pohybuje v rozmezích 12 - 15 uzlů, den druhý pak vítr přesáhne i 30 uzlů – divočina! Není těžké si tedy představit, jak vypadal můj první kurz.

S mým tehdejším přítelem, jsme coby chudí studenti zvolili jednu z ekonomicky nejvýhodnějších variant - týdenní kurz se 4 hodinami denně. Mělo nás hned napadnout, že nejlevnější logicky také neznamená lepší. Nabídka školních kitů byla omezená a ne vždy draci vyhovovali větrným podmínkám. Stručně řečeno, jsme byli hned od třetího dne konfrontováni s neuvěřitelnou trpělivostí, která tento sport na spoustě místech naší planety provází. Teprve poslední den jsme měli podmínky na waterstart, z kempu jsme nakonec odjížděli s tím, že jsme se udrželi na prkně okolo 50 metrů na obě strany. Takže vlastně úspěch.


Trpělivost nadevše!

Jestli jsem se v průběhu let něco naučila, tak jednoznačně neočekávat, že BUDE vítr. Vždy mít připraven alternativní plán. Dalších aktivit je tu na výběr hned několik. V okolí jsou ještě windsurfové školy nebo wakeboardová dráha. Na mořské straně přehrady najdete dokonce vlny na surf.


O spotu

Hvide Sande je jedno z nejlepších míst na učení v Evropě, co se pravděpodobnosti větru a mělké vody týče. Dostupnost automobilem nebo ještě lépe obytným vozem je ideální. Je též možné dojet i autobusem. Můžete se těšit na nekonečné pobřeží tvořené zlatavými dunami, které jsou tu a tam porostlé zelení a rakytníkem bohatým na vitamín C. Předpověď windfindru je tu docela přesná.


Pokud chcete zůstat v rámci Evropy, je to jeden z nejlepších spotů, není však určen pro pohodlné kitery. Musíte počítat s rychlými změnami počasí a s nimi se nesoucím častým deštěm. S tímto sportem spojený adrenalin, a výhled útulného domečku s výhledem na moře, kde na vás čeká zasloužený hrnek teplého čaje za všechny nešvary místního počasí stojí.


Co s sebou

- neopren

- neoprenové boty

- plavky i neprofukavou bundu


CÍLOVÁ SKUPINA

Začátečníci, pokročilí i freestyle

Směry větru: západní, severozápadní

Spot: vlny, rovná voda, mělká voda

Ideální období: duben až říjen

Ubytování přímo u spotu: Apartmán (od 15 euro/den & osobu); Kemp (od 12 euro/den & osobu)



Pro informce k individuální nabídce kitesurfové dovolené nám pište.



...

V příštím díle se můžete těšit na pokračování z mexické mayské riviéry neboli průzračných vod Karibiku. Připravte si diáře, máme pro vás totiž připravenou parádní nabídku na kitesurfovou dovolenou!


Podívejte se na mapu


https://www.google.pt/maps/place/6960+Hvide+Sande,+Denmark/@56.2391362,8.0037907,7z/data=!4m9!1m3!11m2!2sEHwvgdQSHvCVe2to1p5QnAhkBFFldQ!3e3!3m4!1s0x464a5e8e6dee53a3:0xa00afcc1d51c750!8m2!3d56.011793!4d8.1279349


51 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page