top of page

Kitesurfová střední škola

Kitesurfová střední škola? Cože? To existuje?



Worldclassacademy je střední škola, která cestuje po nejlukrativnějších kitesurfových destinacích světa. Každý den po 6-8 hodinách v lavicích, které jsou často někde ve stínu palmy, se vydáte kitesurfovat. O víkendech se pak můžete těšit na poznávání různých kulturních památek, nebo se podílet na projektech, které podporují místní komunitu. Zdá se vám to jako sen?



Worldclassacademy, je sportovní střední škola založená v USA, která v sobě spojuje ultimativní kombinaci excelentní středoškolské výuky, každodenního sportovního tréninku a cestování. Pro každého outdoorového nadšence se tu najde vyžití v jedné ze tří akademií, v kayakové, horolezecké nebo kiteboardingové. Já jsem měla tu čest stát se členem týmu kitebordingové akademie a doprovodit studenty v prvním čtvrtletí roku 2020 v Řecku. Což bylo ani ne půl roku po propuknutí Corony docela veliký oříšek. Byli jsme vybaveni covidovými protokoly se striktními pravidly, které nás první dva týdny odváděly od přirozených aktivit. Ale i když jsme se drželi zpátky od navazování nových kontaktů a hloubkového proniknutí do řecké duše, povedlo se nám shromáždit 6 studentů a 3 učitele z Anglie, Švýcarska, Německa, Belgie, Argentýny, Portugalska a dokonce Kanady. Administrativní tým v USA předvedl neuvěřitelnou práci a i když už se tento školní rok museli vícekrát změnit destinace, všechny akademie jsou v terénu.


Jak vypadá takový normální den v kiteboardingové akademii, která se soustředí hlavně na freestyle? V 7:00 začíná 45 minutová rozcvička a posilování, po které se těšíte na posilující snídani. V 8:30 pak pokračuje studijní hodina, kdy mají žáci čas na úkoly nebo samostudium a učitelé jim jsou připraveni pomoci. Pak následuje výuka až od odpoledních hodin, samozřejmě s hodinovou přestávkou na oběd. Pokud větrná předpověď jde podle plánu, tak se kolem 4 hodiny odpoledne naskládají kity do aut a jede se na pláž. V týmu každý pracuje na svých kitesurfových cílech až do večeře, po které následuje půlhodinka relaxačních cvičení a mentálního tréninku. Vyčerpání je až hmatatelné a tak to většinu táhne do hajan ještě před večerkou v 22:00. Jako učitelka a jak psychologický tak kitesurfový coach jsem si tak brzké spaní však dovolit nemohla. Většinou jsme ještě něco připravovali na další den, nebo jsme měli další mítingy. Když větrná předpověď nejde podle plánu, tak musíme být všichni velmi flexibilní a například přerušit průběh vyučování, jít kitesurfovat a odpoledne, či k večeru se k vyučování zase vrátit. Někdy mě až fascinovalo, jak to děcka zvládají.



Oslavování této školy nekončí, ve worldclassacademy klademe důraz na jedinečnost individua, díky malým třídám, na jednoho učitele připadne maximálně 5 žáků, jsme schopni naše studenty doopravdy poznat a nabídnout jim individuální přístup. Našim cílem je pomoci studentům objevit jejich potenciál, rozvíjet jej. Snažíme se v nich probudit zvýdavost a touhu po získávání vědomostí. Teoretická výuka je vždy doprovázena praktickými projekty. Leží nám na srdci předat sociální smýšlení a naučit je cestovat tak opravdově, proniknout do místní kultury. Například v Jihoafrické republice se naši studenti podíleli na projektu, který podporuje místní děti bezdomova a mimo jíné je vyučuje surfingu. Studenti Worldclassacademy vytvořili video, které tento projekt představuje.


V Řecku jsme první dva týdny v září byli ubytováni v obrovském letním centru NISI v Raches, plném hřišť a restaurací s nádhernými výhledy na moře a hory obklopující záliv na druhé straně. Tam vítr začínal okolo 13:00, takže nám to vycházelo perfektně s vyučováním. Na další destinací bylo Patras, kde jsme strávili zbytek prvního čtvrtletí jsme už takové štěstí neměli, často jsme museli improvizovat a nebo jezdit na vzdálenější spoty. Ubytování bylo však brilantní, na břehu moře v takové kouzelné zahradě, která skrývá vilky a velmi milou paní domácí, která se o nás stará jako o vlastní. I když konverzace zůstává u pantomimických znaků, jazyku těla a mimiky, tak jsme si častokrát odnášeli hluboké dojmy.



Raches i Patras jsou prvotřídní spoty pro všechny milovníky absolutně rovné vody.

V Raches vítr veje do plachet hlavne v srpnu a září.

V Patras od května celé léto až do října.

Na obou spotech využijete velikosti kitu od 9 nahoru a někdy se to tu hodí i na foil.


46 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page