top of page

Kolumbijská jezera Lago de Calima



Ještě před rokem jsem si užívala teplíčka v krásné Kolumbii. A to zaslouženě, poté co jsem odtrénovala sportovce na světovém poháru v kitesurfingu na Severo-západě Brazílie, jsem se sem vydala, oklikou přes Sao Paolo, Limu a Ekvádor. Na povídku o této cestě převážně autobusem se však můžete těšit zase někdy jindy.


Džungle a čerstvé džusy

Jih Kolumbie od hranic s Ekvádorem je plný svěžích pralesů, kterými stoupají a klesají silnice plné serpentin. Většinou projíždíte okolo nějaké řeky a vodopádů v údolí, abyste poté vystoupali a mohli si užívat nádherného výhledu přes šťavnatě zelené kopce. Vše je tak obrovské a daleké. Tu a tam projíždíte mangovníkovými háji. Takové spousty různých druhů ovoce, a absolutně nepoznaného ovoce, jsem jinde než tady neviděla. Většinou též narazíte na stánek, kde vám připraví čerstvý džus z vámi vybraných druhů.


Neobjevené větrné poklady

Na světě existují i jiné země, které se pyšní velikou spoustou turistů, kteří jejich země navštěvují z důvodů dennodenního větru a krásných pláží. Kolumbie však mezi tyto známé země oficiálně nepatří. Nicméně karibská část Kolumbie má vítr přes zimu až do jara (prosinec - duben), na severu, v poušti, pak fouká každý den mimo října a listopadu. Tím to však nekončí, jak je tato země veliká, tak v blízkosti Cali, města známého salsou, leží jezero Calima. A právě u tohoto jezera se učil nynější mistr světa ve freestylu, osmnácti letý Valentín Rodriguez.



Hobitín u velkoměsta salsy

Calima leží mezi malými kopečky, obklopená vesničkami, ale i velkými sídly zbohatlíků z Bogoty. Vypadá to tu jak v Hobitíně. Najdete tu ještě takovou opravdovou Kolumbii, maloměstský život, ničím velikým nezatížený. Večer se tu setkávají rodiny na náměstíčku, pojídají arepy (kukuřičné placky plněné sýrem) nebo popíjejí horkou čokoládu se SÝREM. Ano, opravdu, je to tak. Nejprve jsem si myslela, že špatně slyším, ale ne. Dávají do té horké čokolády opravdu docela veliký kus sýra, zhruba typu mozarela, jen je trochu tvrdší.


Zlatá termika ála nechte si připravit kity

Jako třešnička na dortu tu vždy okolo poledne začne foukat vítr, ale jenom na jezeře, takže si ho pěkně užijete na kitesurf, ale jinak vás neotravuje. Okolo jezera existují různé kitesurfové kluby s přístupem k vodě. Můžete si na den zaplatit vstup, kdy se vám za 10 euro postarají o pumpování draka a přípravu materiálu. Vy si už jenom dojdete k vodě a tam vám vše připravené předají a můžete se rovnou rozjet. Výhoda je, že tu takhle můžete strávit celý den, na travnaté loučce si rozložit deku a udělat piknik s výbornými místními pamlsky. Taky lze jít na loučku blízko Darienu, která je veřejná a má zdaleka nejlepší přístup k vodě, je to tu totiž velmi rovné a strmé. Vítr je tu termický a vane z jihozápadního konce jezera. Někdy se z okolních hor snese mlha až na hladinu a to tu můžete zažít nezapomenutelnou projížďku plnou tajemna.





Cesta autobusem

Z letiště se sem dostanete taxíkem tak za hodinu. Pokud se vydáte autobusem, tak musíte z letiště prvně na nádraží a z nádraží pak autobusem dále do Darienu. Důležité je, abyste u okénka při nákupu lístků oznámili, že máte větší zavazadlo. Každé 2 hodiny totiž jezdí menší autobus a ten někdy odmítá brát nadměrná zavazadla. Nám se to tehdy vyhádat nepodařilo, ani dvou Evropanů se panu řidiči nezželelo, a tak jsme museli čekat další hodinu. Na to si tu člověk poměrně rychle zvykne, nic jiného mu totiž stejně nezbývá.


Výlety k pacifiku

Po ránu nebo při nevětrných dnech si můžete vyrazit do okolních kopců na kole. Když se vám zasteskne po moři, tak jste během 2 hodin u nedalekého Pacifiku. Je to však místo známé pro drogový transport, takže Buena Venturu, byste měli využít jen na přestup a odtud se vypravit na nějakou z okolních pláží, jako třeba playa Ladrilleros.


… V příštím díle se s námi přenesete na Jih Portugalska


Kitesurfové lekce

  • Domluvíme vám velmi spolehlivé a sympatické učitele tak neváhejte a napište nám

Cílová skupina

  • Všechny úrovně

  • Začátečníci (učení z lodi)

Jídlo

  • Arepas, místní kukuřičné placky

  • Ovocné džusy a zmrzliny

  • Horká čokoláda

Ubytování

  • V penzionech přímo u vody

  • V Darienu, tak zažijete místní život

Neopren

  • 3/2, nejlepe dlouhý

Vítr

  • JZ

Spot

  • choppy

Nejlepší období

  • vždy mimo říjen, listopad a prosinec




193 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page