top of page

Proč žít v Dominikánské republice

Jsi digitální nomád a hledáš to perfektní pracovní místo s výhledem na moře, kam si můžeš v polední pauze odskočit na hodinku kitesurfingu? Nebo máš jen 2 týdny dovolené a chceš kitovat od rána do večera na spotech všeho druhu? Či do třetice všeho dobrého, jsi atlet a potřebuješ místo, kde by jsi mohl trénovat v konstantních podmínkách? Ať už se vidíš v jedné z těchto kategorií nebo ne, dneska ti představím, co se dá očekávat od Dominikánské republiky a proč je to absolutně rajské místo pro každého kitesurfaře.


To nejdůležitější pro život

Každý z nás hledá místo, na kterém by se mohl rozvíjet a cítit dobře ať už na krátkou či dlouho dobu. Internetová doba otevřela horizonty a digitální nomádi se vyrojily jako mravenci. Možnosti jsou nekonečné a neusnadňují tak rozhodovaní. Stojí Dominikánská republika za to, když můžete pracovat odkudkoli, milujete kitesurfing a sluníčko?


Pro mě je důležitá dobrá komunita lidí, krásná příroda, blízkost k vodě a každodenní dávka větru. Již tomu jsou 3 měsíce, co jsem poprvé vkročila na půdu z evropského pohledu objevenou starým známým Kryštofem Kolumbem. Ty stejné větry, které se tomuto idealistovi opírali do plachet, díky jimž se sem byl schopný dostat, mě dennodenně obšťastňují a umožňují mi konstantní kitesurfový trénink. A jaký je tu život jinak?


Jací jsou tu lidé?

Cabarete je takovým ostrůvkem lidí z celého světa, především tedy z Canady, USA a Evropy. Je to tu známé tím, že sem lidi přijedou na pár dní na dovolenou a najednou z toho je pár týdnů a měsíců. Spousta z nich se sem nakonec přestěhuje. Narazíte tu na velmi zajímavé lidi z různých odvětví. Je jedno, kam si sednete na kafe, k obědu či na pláž pozorovat ty spousty kitesurfařů, velmi jednoduše se zapletete do nějaké zajímavé konverzace. Někdy se tu musíte dokonce schovávat, aby jste nestrávili půl dne nad analýzou burzy či nejnovějších technických vymožeností reklamy a nebo prostě polemizování nad světovou politickou situací.


Místní lidé

Vedle veliké internacionální komunity tu jsou samozřejmě místní dominikánští obyvatelé. Jsou velmi milí, i když tu více než kde jinde očekávají, finanční podporu ze strany bílých přistěhovalců. A to v takové míře, že jsem to ještě předtím nezažila. Dokonce tu pro to vzniklo označení: Sanky panky. Místní tu doslova a do písmene číhají na bohaté přistěhovalce, cíl je jasný, totiž svatba. Jakmile se tu objeví nová dívka na pláži, doslova a dopísmene se na ní místní chlapci shrnou, jako včely na med. Pro prudké jihoamerické krve neznalé ženy to může být velmi imponující, ale je radno dát si pozor a věřit tak -50% jakékoli výpovědi. Tak jsem se to alespoň naučila z jiných států jihoamerických a to v jakémkoli kontextu. Snášeli by vám modré z nebe, ale nemají ty křídla na to se tam dostat. K tomu sem také jezdí spousty penzionistů a na ty si zase číhají místní dívky. Když už se rozhodnete zamilovat, tak byste měli vědět, že nevěra je tu viděna, jako absolutně normální věc. Místní děti tu mají spousty nevlastních sourozenců.

A nedivte se, když tu uslyšíte češtinu. Nějak se to tu tady zalíbilo právě čechům a mají tu překvapivě velkou komunitu, Takže pokud se ti zasteskne po domově, najdeš ho tu taktéž.


A co vítr?

Pro mě je absolutně nejdůležitější nezávislost na větru. V tom smyslu, že si mohu den naplánovat a nemusím přemýšlet, jestli budu muset čekat na vítr, protože vítr je faktor, na který se mohu absolutně spolehnout. V podstatě platí, že od východu na západ na severní pobřeží se vítr jen zesiluje. Cabarete je taková střední zlatá cesta. Pokud tu vítr není, tak se vydáte na západ do vesničky Buen hombre a na rájský ostrůvek. Pokud je tu větru moc, přejedete 3 hodiny na východ a můžete si užívat rovné vody a větru tak na freestyle s kity okolo 10-14 metrů. Od dubna do srpna tu je vítr každodenně.


Je to tu nebezpečné?

Není, pokud si však uvědomíte, že jste v zemi, kde je vysoká chudoba. Takže nenoste drahokamy ani šperky na viditelných místech. Mobil pěkně schovejte do kabelky, když zrovna neděláte fotečky a nenechávejte jakékoli věci bez dozoru. V Cabarete na kite beach se dá říci, že se nic neztratí. Je tu dosti silná komunita, která drží pospolu. Dokonce když vám uplave prkno, tak ho nálezce dá na facebookovou skupinu: Everything Cabarete.



Naučím se tu španělsky?

Chceš se naučit novou dovednost a potrápit mozek? Tak tady je na to určitě to pravé místo. Sice tu mají velmi silný a těžko srozumitelný dialekt, ale většina dokáže přepnout na normální španělštinu. Takže je to tu perfektním místem na učení se jazyka dopoledne abyste si pak mohli vyčistit hlavu a potrápit tělo odpoledním kitesurfingem. Dokonce si tu můžete domluvit soukromé hodiny a učit se tak jazyk s výhledem na moře.


Jaká je tu doprava?

To je takový bod úrazu, jelikož si tu libují v rychlé jízdě bez pravidel. Národním sportem je tu rychlá jízda na motorce. A helmy jsou tu prostě docela velikým přežitkem. Řídit po setmění vám doporučuji, jelikož jsou tu všichni slepí a tak si posvítí na cestu dálkovými světly, takže po pár hodinách takové jízdy oslepnete též. Já jsem to zažila pár dní po příjezdu, kdy jsme půjčili auto a vydali se na prozkoumání okolí. V neposlední řadě musíte být ostražití. Motorky jezdí kde se jim zachce ve všech možných směrech a narozdíl od aut světla někdy ani nevlastní. Autobusová doprava je velmi dobrá, dostanete se po celém ostrově. Doporučuji stáhnout si aplikaci UBER, tím ušetříte na taxíku, hlavně z letiště.


A mají tu pořádný chleba?

Já vždycky říkám, že pokud se opustí Německo a Švýcarsko na západ, první dobrý chleba je možné nalézt v Portugalsku. No a podobnou různorodost, jakou je možné nalézt v těchto chlebových velmocích, naleznete právě v Dominikánské Republice. Místní kuchyně je velmi kreativní, takže tu naleznete všechny možné chuti, na které si pomyslíte. Ryby a mořské plody jsou připravovány na různorodé způsoby se spoustou místní zeleniny a výbornými omáčkami. V poledne tu můžete zajít do místních jídelen, kde vám připraví rýži s masem na různé způsoby, výborným salátem z místní zeleniny a osmaženými banány či jukou, jsou to takové lepší hranolky


Žít tu či nežít?

Na takovou normální otázku: "Jak dlouho tu plánuješ zůstat?", se tady traduje podobná odpoveď... NO... přijel jsem sem na pár dní a už tomu jsou 3 měsíce, či 3 roky. Výpověď je vždy doprovázena velmi spokojeným úsměvem. Což vypovída o všem. Pro normálního evropana, který má rád exotiku, dobrodružství a organizovaný chaos středo-latinské ameriky, zároveň si ale potrpí na pohodlí, bezpečnost a ten zlatý dobrý chleba, tak jako produkty z celého světa za super ceny, je to tu jedno z perfektních míst. Ať již tu chcete strávit pár dovolenkových dní, na pár měsíců, či se sem prostě přestěhovat na vždy. Vítr tu fouká prostě celoročně a už jen tento fakt vykouzlí každému z nás úsměv na tváři a teplo u srdce.



Přijď si to za námi vyzkoušet!!!


528 zobrazení1 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page