top of page

Road trip: Jižní Portugalsko


Lákalo nás sluníčko a teploučko. A tak jsme se po několika dnech strávených v okolí Peniche, buď surfováním na vlnách, nebo kitesurfingem, vydali směrem na jih, přes Lisabon do Algarve. Avšak první zastávka byla již po půl hodině v Ericeire, malém městečku s vyhlášenými vlnami. Oblíbila jsem si ten spot v přístavu, kde se tvoří malé, ale silné vlny, především když jsou předpovězeny vlny okolo 3-4 metrů. Je to takový přístav pod skalním útesem, na kterém se vyjímají bílo modré domečky. Dnes toto městečko nabylo na popularitě a v létě je tu hlava na hlavě, jezdí sem především surfaři.


Sladkůstky

Další neodmyslitelnou zastávkou v hodinu vzdáleném Lisabonu bylo pekařství u Torre de Belém. Prodávají tu totiž ty nejchutnější Pasteis de nata, takovou portugalskou sladkost, koláček plněný krémem s vanilkovým pudinkem. Nikde to neumí vyrobit tak dobře jako tady. Kombinace ještě teplého a křupavého listového těsta v kombinaci s jemným pudinkem vyvolá nezapomenutelný zážitek na vašem jazyku. Tyto dobrůtky si můžete vzít s sebou a z přilehlého parku pozorovat lodě připlouvající z dalekých končin, či obdivovat červený most, který spojuje severní část Lisabonu s jižní. Není to jen tak náhodou, že by vám mohl připomínat slavný Golden Gate bridge ze San Franciska, měli totiž stejného architekta. Lisabon je velmi barevný, plný koloniálních staveb a spousty strmých kopečků s tisíci schody, které vás nechají zadýchat, aby vám na vrcholu nabídly nezapomenutelné výhledy. Večer se na vyhlídkách setkávají mladí i staří a muzicírují, výborná alternativa na nevětrné dny.



Spoty s vlnami

Po koláčku jsme se konečně vydali dále přes lisabonský „Golden Gate“ směrem na Setúbal a dále až do městečka zvaného Sagres. V blízkosti se též nachází nejvýchodnější výběžek evropského kontinentu Farol do cabo do Sao Vincente. Určitě se sem vyplatí zajet, tak trochu si zasnít a vrátit se do 15. století, kdy Kryštof Kolumbus opouštěl tuto pevninu směrem na západ. Okolní pobřeží je spíše skalnaté, s vysokými útesy, které kolmo padají do vzbouřeného moře. Mezi těmito mohutnými útesy se však také tvoří pláže, jako Praia do telheiro, nebo Praia da ponta ruiva na sever nebo Praia do Beliche na západ od Sagresu, která je výborná na přenocování v obytném automobilu. Tyto jsou však pro surfaře anebo zkušené kitesurfaře, hlavně když jsou vlny veliké. Praia do Martinhal funguje s východním a SZ (offshore) větrem, a je jednou z velmi vyhlášených pláží mezi kitesurfaři a windsurfaři, díky okolním kopcům tu totiž funguje zrychlovač větru a tak je tu o pár uzlů víc, než na předpovědi.



Laguna u lagos

Pro milovníky rovné vody je tu také jezero, které je tvořené ústím řeky, 15 minut na východ od středověkého městečka Lagos. Jezero je veliké a proložené spoustou písečných kos a ostrůvků. Výborné místo pro začátečníky, i když tu je někdy poryvový vítr, takže nikdy nenechávejte kite na „12“, často se stává, že prostě najednou spadne z oblohy. Lagos je velmi pěkné městečko s hrázděnou pevností na okraji moře a krásnou pláží.



Kožené boty

Více na východ jsem si já žádné spoty již nezamilovala. Faro moc za návštěvu nestojí, je to takové městečko, které dýchá dřívějším bohatstvím z časů, kdy to bylo významné přístaviště. Dnes je to tu spíše opuštěné a zarostlé tůně na pobřeží moc ke kitování nesvádějí. Pokud by vás však lákaly nějaké netradiční fotky z kitování, můžete to zkusit. Pokud tedy zůstanete mezi Lagos a Sagres, budete mít vyžití dostatek, nejen co se surfingu nebo kitesurfingu týče, ale i malebných městeček a místní historie či kuchyně. Tuto zimu, tu však místní začali dost odsuzovat volné kempování, takže to bohužel už moc nedoporučuji. Ti z vás, co si potrpí na hezké kožené boty, nebo ručně pletené teplé svetry, jsou tu na pravém místě. Portugalsko je oproti Itálii zatím neznámou výrobnou kožených bot, tak neváhejte a vydejte se na nákupy, hlavně na místních trzích, například v uličkách Lagos. I v zimě je tu příjemně teplo, takže je to zajímavá alternativa k vánočním prázdninám ve sněhu.



Jak a proč jsme se dostali do Almérie, 700 km vzdálené španělské pouště s výborným větrem, to se dozvíte příště.


89 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page